• Utleie av båter der du vil seile
  Utleie av båter der du vil seile Kroatia - Hellas - Tyrkia - Karibien - Thailand
 • Seilbåter i alle størrelser
  Seilbåter i alle størrelser Dra på seilferie med venner og familie
 • Katamaran for høyere komfort
  Katamaran for høyere komfort Velg en katamaran om du ønsker større plass ombord.
 • Motorbåter i alle størrelser
  Motorbåter i alle størrelser Kom deg raskt fra land til strand i en motorbåt
 • Gulets for mindre grupper
  Gulets for mindre grupper Mye solplass og godt med lugarer? Lei en Gulet
 • Er du et luksusdyr?
  Er du et luksusdyr? Champagne servert til frokost og lunsj? Lei en Yacht i sommer
 • Reserver din båt i dag
  Reserver din båt i dag Send oss en forespørsel eller bestill direkte.

Krav til seile sertifikater


Er du båtvant og ønsker å leie båt uten skipper, er dette selvsagt fult mulig. Faktisk er dette den mest vanlige måten å leie båt på gjennom oss.

Skal du leie båt uten mannskap anbefaler vi at du har erfaring og føler deg komfortable med å håndtere den båtstørrelsen du ønsker å leie, uansett sertifikat eller ikke.

Har du ikke sertifikat eller føler deg komfortabel med å seile på egenhånd, vil en skipper ombord gi deg og ditt reisefølge en opplevelse av å ha en lokalkjent guide ombord som tar dere fra sted til sted. Ønsker dere å delta på selve seilingen, er dette også en fin måte å lære eller å friske opp sine seilkunnskaper på.

For nordmenn er det i all hovedsak to sertifikater som gjelder; Dekksoffiser klasse 5 (D5L - Fritidskystskipper) og Båtførerbevis. Båtførerbevis gjelder for fartøy opp til 50 fot (15 meter). Fritidskystskipper gjelder for båter over 50 fot. Det er så langt ingen krav til International Certificate of Competence (ICC), men alle land som har akseptert FN sin resolusjon plikter å godta dette. Så langt har Østerrike, Hviterussland, Bulgaria, Kroatia, Tsjekkia, Finland, Tyskland, Irland, Litauen, Luxemburg, Nederland, Romania, Slovakia, Sveits, Storbritannia, Belgia, Ungarn og Sør-Afrika godtatt resolusjonen. Sjekk Sjøfartsdirektoratat sine sider for mer detaljer.

VHF sertifikat er det også krav om enkelte steder, men ikke overralt. Alle båter har derimot VHF ombord, så det er uansett ingen ulempe å besitte kompetanse i bruk av VHF. VHF brukes som kommunikasjonsmiddel mellom båt og marina, mellom båt og kystvakt og mellom båt og andre fritidsbåter, og er spesielt nyttig om uhellet skulle være ute. I alle nye båter vil en nødmelding sendt på VHF også inneha GPS koordinat, noe som gjør det enkelt for kystvakt og andre fartøy i nærheten å raskt bistå.

 

 

 

Krav til sertifikater i Kroatia

For Kroatia må nordmenn inneha Båtførerbevis eller Dekksoffiser klasse 5 samt VHF sertifikat. Dette er ett myndighetskrav og praktiseres av alle profesjonelle aktører. Har du vært på seilekurs i andre land og besitter andre type sertifikater, kan du sjekke den offisielle listen over godkjente sertifikater på denne linken.  For båter over 50fot (15 meter) må man ha fritidskystskipper. Har du D1 til D3, deltatt på seilkurs eller andre varianter, må du konvertere til ICC for å være på den sikre siden.

 

Krav til sertifikater i Hellas

I Hellas praktiseres det ulikt fra operatør til operatør, men generelt kreves det minimum båtførerbevis for båter opptil 50 fot og deretter fritidskystskipper for båter over 50 fot. Myndighetskravet er opphevet, men de ulike operatørene har av klokskap fortsatt krav til dokumenterbar seilerfaring. Enkelte vil også ha en bekreftelse fra co-skipper på generell seilekunnskap. Det er ikke krav til VHF sertifikat i Hellas.

 

Krav til sertifikater i Tyrkia

I Tyrkia er det krav om minimum båtførerbevis på båter opp til 50 fot (15 meter) og fritidskystskipper for båter over 50 fot. Det er ingen krav til VHF, men vi anbefaler å ha tilstrekkelig innsikt til å bruke VHF ved en eventuell nødsitasjon eller for å kontakte en marina for bistand til å finne ledig båtplass.

 

Krav til sertifikater øvrige steder i verden

Generelt gjelder det samme i øvrige deler av verden også, at båtførerbevis er tilstrekkelig. VHF er påkrevd i enkelte land.

 

Har du spørsmål om krav til sertifikat må du bare kontakte oss!

Søk på siden vår

Hurtigsøk Båt

Be om tilbud